Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят: ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ
9 Април 2024

Радио ENERGY и Министерството на туризма представят:

ПОКАЖИ МИ БЪЛГАРИЯ!


Всяка събота ще правим ефирна разходка из някой от градовете на България. Ще те запознаваме с туристическите забележителности на региона и ще даваме идеи за твоето уикенд пътуване. Тази седмица ще пътуваме до Ловеч.

Ло̀веч е град в Централна Северна България. По време на османската власт е наричан „Алтън Ловеч“ – „Златният Ловеч“.Ловеч е разположен на границата на Дунавската хълмиста равнина и Стара планина. Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на река. Откритите в ловешките пещери останки свидетелстват за активно човешко присъствие от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. 

На хълма „Хисаря“ са открити останки от късноантична църква. Намерените материали при разкопки на хълма свидетелстват за заселването на славяни в началото на VI век.

Регионалният исторически музей, Ловеч е исторически музей развиващ своята дейност и до днес. Тук ще откриете:

Етнографски комплекс „Драсова и Рашова къщи“ е обект на Регионалния исторически музей в Ловеч. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“ на Ловеч. Състои се от 2-те съседни Драсова къща и Рашова къща.

Музеят „Васил Левски“  Той е посветен на Васил Левски, направил Ловеч център на Вътрешната революционна организация. Намира се в Архитектурно-историческия резерват „Вароша“, в който къщите са с характерна народна архитектура от възрожденската епоха. Включен е в Стоте национални туристически обекта.

Къкринското ханче В него отсяда Васил Левски и е заловен от турски полицаи (заптиета) сутринта на 27 декември 1872 г.

Ловешката средновековна крепост е разположена на хълм, наречен през периода на османското владичество „Хисаря“. Намира се в южната част на град Ловеч. Днес е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Забележителностите, с които се гордее Ловеч са:

Покрит мост

Архитектурно-исторически резерват „Вароша“, Стара градска баня „Дели Хамам“, Барокови къщи,Паметник на Васил Левски,Музей на водата,Белия паметник,Черния паметник и много други.

От 30 октомври 2023 г.Радио ENERGY звучи на 105.9 MHz в Ловеч.

Кампанията "Покажи ми България" се осъществява с подкрепата на Министерството на туризма и се излъчва всяка събота по Радио ENERGY.

Прочетете още